Két szőke a Balkánon

Friss topikok

  • Balt: Tepca itt földrajzilag beazonosítható: www.maplandia.com/serbia-and-montenegro/crna-gora/tepca Á... (2011.08.04. 21:02) Jé, az a bácsi a könyvből!
  • ddq (törölt): hangproba egyeskettes (2010.10.08. 14:57) Melyik Sári a drogbáró?
  • sgergely: A helyekről rakhatnátok be linket google mapsról vagy gps koordinátákat :) (2010.10.01. 14:53) Menni Albánia 2.
  • Balt: Bár ez talán kevésbé izgat utasként. :) Vagyis: volt, hogy bevertük a fejünket a tetőbe. :) (2010.09.22. 20:27) Mai adag...
  • Balt: @Balt: Mert a feltöltött plázs elég kiábrándító. Pláne, ha innen közelít az ember: egy laktanya mö... (2010.09.22. 20:17) Jó karma

Linkblog

Justin Boszniából

2010.09.02. 13:54 koocos

A Justinként bemutatkozott, most éppen Ulcinjban dolgozó, Boszniából származó vendégmunkás nem csak a neve miatt érdekes. Egy olyan attitűdöt képvisel, ami alapvetően jellemző a Balkánra, főleg a munkásrétegre.

Egyrészt a hihetetlen vonzódás a nyugat, a nyugati zenék iránt. Itt aztán a sztárok igazán sztárok. A Lady Gaga imádat nem abban merül ki, hogy szeretik, hanem abban, hogy éjjel-nappal éneklik. Justin büszkén vállalja, hogy hasonlít Cristiano Ronaldóra, és rá is tesz egy lapáttal (viselkedés, fülbevaló), meg persze dukál hozzá a cseppet sem balkáni hangzású név is. Aligha hinném, hogy a fiatalember valóban ezen a néven született volna.

Aztán persze bepróbálkozik, mint legtöbben, kérdezi, megyünk-e este diszkóba, itt van a közelben, ha végeznek a műszakkal, ők is jönnek. A haverja, aki igaz nem tud angolul, biztosít minket arról, hogy ha nincs szállásunk, a házában nyugodtan aludhatunk. Első napunk, nem vesszük komolyan az ilyen ajánlatokat, mint ahogy azt sem, hogy nyugodtan vigyük el a kocsiját, ha kempinget keresünk vagy körülnéznénk. Nevetünk nagyot, ő eltűnik, majd visszajön és a kezünkbe nyomja a kocsikulcsot, az étterem előtt álló egyik autóra mutatva. Lefagytunk! Azóta is azon gondolokozunk, miért nem robogtunk egyet azzal a kocsival, és hogy mi van, ha tényleg elvesszük a kulcsot!

És persze még egy fontos dolog: Justin boldog. Mint a többi szakács, pincér, vagy a későbbi ezer másik alkalmi munkás, akivel találkoztunk. És komolyan gondolják, amikor ezt mondják. Hogy hol élnek? A Balkánon. Melyik országban? Ahol épp van munka. Nyáron parton, télen a félrerakott pénzből valahol, vagy épp sífelvonót kezelnek a hegyekben. Oda mennek, ahol szükség van rájuk. És elégedettek az életükkel.

Hogy hogyan lehet, hogy Justin és a többiek ennyire otthon érzik magukat ebben féltucat országból álló "nagy országban"? Mert ez a világ az övék és mert egy nyelvet beszélnek.  A horvát, a szerb, a montenegrói szerb, a bosnyák egymás közt árjárható nyelvek, nem véletlenül hívták őket szerbhorvát nyelvnek együttesen (Jugoszlávia létezése alatt).

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanblondtrip.blog.hu/api/trackback/id/tr722266683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jessalyn · http://romantikusregeny.blog.hu/ 2010.09.02. 17:56:43

Azért a szerbek és a horvátok annyira nem lelkesek a "szerbhorvátság" miatt, vagy tévedek? Ha jól emlékszem, az egyik latin, a másik cirill betűkkel ír ráadásul.:)

Styxx 2010.09.02. 18:35:20

@Jessalyn:
Ez azért elég összetett. Pusztán nyelvtni szempontból elég jó az a wikipedia összefoglaló, amit a szöszik belinkeltek.

Engem érdekelne, hogy két ilyen jó csaj, mint ti (no para, nem udvarolni akarok, családos ember vagyok)hogy éri meg, hogy a pasik folyamatosan bepróbálkoznak?

Inkább fárasztó, mert állandóan jópofán, de mégis határozottan le kell őket szerelni (persze kivéve, ha éppen úgy van kedved, hogy a csábításnak engedsz:-)), vagy inkább egy pozitív töltet, mert hájpolóból sose elég, csak-csak legyezgeti a női hiúságot, és még emellett mindig előjönnek valami szórakosztató programmal az alkalmi bepróbálkozók?

mestska · http://cities.blog.hu 2010.09.02. 19:28:24

ez a fotó mikor készült Ulcinjban, hogy ilyen kevesen vannak a strandon? :)

1sx 2010.09.03. 07:39:12

@Styxx: Én nem értettem a kérdésed.
Hogy érted, hogy hogyan éri meg? Miért mit kéne csinálni? :) (A: savval leönti magát, hogy ne próbálkozzanak, B: valami pótlékkal fedezi magát, hogy ne közelítsenek, C:?)

koocos 2010.09.03. 09:17:05

@mestska: a fotó netről van leszedve, az analóg képeket még nem hívattuk elő, főleg tekercsre fotóztunk. Szóval nem tudom mikori, ha arra gondolsz, hogy furcsán kevés az ember, igazad van, idén itt (small beach ahogy ők mondják) vigyázzban feküdtek az emberek. El is menekültünk messzebbre (délebbre)

koocos 2010.09.03. 09:20:44

@Styxx: olyan szempontból rátapintottál a lényegre, hogy sokszor idegesítő tud lenni, igen. A miért éri meg, az már más kérdés, akkor lehetne ezt kérdezni, ha a célom/célunk az ezekkel a fiatalemberekkel való ismerkedés lenne. De nem az. Ők velejárói egy ilyen túrának, és a "nyomulás" mellett nagyon jóindulatúak és sokat segítenek, olyan helyekre jutottunk el, ahová helyiek nélkül nem ment volna. Szerencsére minden erőszakosságuk mellett leszerelhetőek. A hiúságunkat pedig hidd el, csak pár napig legyezgeti, utána inkább zavaró:)

Pléh Dániel 2010.09.03. 10:18:28

én nem keverednék bele ebbe a szeretik-e a szerbek a horvátokat vagy a makedónokat vitéba. Pusztán csak annyit mondanék, hogy kib@szott élvezetesen írnak a szőkék és jó olvasni!

Lájkolni most lusta vagyok, de még az is megeshet:)

koocos 2010.09.03. 10:22:12

miaz hogy lusta vagy lájkolni:) Tessék megnyomni azt a gombot:)

Pléh Dániel 2010.09.03. 10:28:23

na jó megtettem, mert olyan jó fej vagyok:)

Styxx 2010.09.03. 16:04:26

@koocos:
kimerítő válasz, kössz.
@1sx:
a léyneg, hogy ők igen:-)
süti beállítások módosítása